HERR A

Referat: Årsta AIK Handbollförening - Skogås/Länna HK
Oavgjort i målrik premiär
2023-10-04 17:32
Hampus Lowden reducerar till 29-30 med 3:30 kvar att spela. Foto: Per Nordqvist.

Hemmapremiären mot fjolårets seriesegrare Skogås/Länna HK slutar oavgjort 32-32 efter 60 tuffa minuters spel. Det är en match som inte bara står och väger, utan många gånger helt tippar över till endera lagets fördel bara för att därefter snabbt tippa tillbaka igen.

Efter en jämn första kvart kan Årsta under en stark femminutersperiod gå ifrån till 10-7, varpå bortalaget svarar med 5 raka kassar under lika många minuter. Strax före paus har pendeln alltså således svängt till 10-12. En dubbelutvisning för Skogås resulterar dock i ännu ett skifte av momentum och när domarvisslan signalerar halvtid visas ställningen 13-13 på tavlan.

Andra halvlek fortsätter i samma anda: 14-15 blir plötsligt 18-15, 24-24 rinner iväg till 24-27 och utjämnas kort därpå till 28-28. Bortalaget utmärker sig främst genom ett starkt målvaktsspel och 10 baljor av vänsternian Oscar Schröder, medan hemmalaget svarar med ett vägvinnande 7-mot-6 och hittar in till Love Borup-Olsson på M6 såväl som ut på kanterna

Med 4 minuter kvar att spela bryter Skogås en passning vid ställningen 28-30 och har chans att punktera matchen med ett kast i öppen bur. Då kliver Daniel Stene Svensson fram och visar prov på osviklig rutin - tar en taktisk utvisning och straffkast i utbyte mot stoppad kontring.

Ett och annat hårstrå kan initialt ha slitits på bänken åt detta beslut. Stene själv förblev dock kolugn:

"Jag visste att Pontus skulle rädda. Inga konstighter", kommenterade den flygande högernian efter matchen.

Och på den punkten hade han alldeles rätt: Pontus Pallin-Boy stänger igen butiken från 7 meter och håller därmed kvar hemmalaget i matchen!

Två snabba reduceringar senare - trots utvisningen - är det åter utjämnat, 30-30, och när endast 45 sekunder återstår av matchen har Skogås just fått in 31-32. Årsta tar då time-out för att formera matchens sista anfall.

Man beslutar sig för att våga 7-mot-6 även i detta kritiska läge, och med 10 sekunder kvar hittar Jesper Grönroos in till Love på linjen för tionde gången och lagkaptenen kan stensäkert fastställa slutresultatet 32-32. Svettigt!

Ett resultat värdigt matchbilden, sannerligen, men samtidigt två lag som nog känner att de har mer att ge.

"Vi gör det överlag bra, men många spelare - inklusive jag själv - känner att vi hade kunnat prestera mycket bättre. Men det är bara att fortsätta träna på och ladda om för nästa helg", utvecklade Hampus Lowden efter slutsignal.

Främsta målskyttar för Årsta blev Love Borup-Olsson och Örs Szasz med 5 fullträffar vardera. Örs går dessutom efter denna uppvisning på pappaledighet nu och vi önskar honom all lycka med det!

Kommande helg väntar Cliff Blå i Vintervikshallen och avkast där sker kl 20:20. Vi ses!