ÅRSTA HANDBOLL

F14 tog USM-GULD
2022-05-09 14:00

Årsta AIK HF F14 gjorde det som alla lag vill göra, vinna ett USM guld.

Succé i Uppsala med USM guld till Årsta AIK HF och som enda Stockholmslag representerat i USM finalerna. För första gången sedan 2004 var Årsta representerade i steg 5 med det mycket framgångsrika F14 laget i årets upplaga av Gjensidige USM steg 5 i Uppsala säsongen 2021/2022. Här kan du läsa hur det gick för laget i helgen och vägen fram till guldet.

Gruppspel

Årsta AIK HF - Lödde Vikings HK

Resultat 23-22

Gruppspelet inleddes på fredags eftermiddagen mot Lödde Vikings HK. Det märktes på båda lagen att det var ett gäng nervösa tjejer som spelade sin första match i sitt första steg 5. Lagen följdes åt hela vägen fram tills det återstod 5 min av första halvlek, då tog Årsta kommandot och släppte aldrig in Lödde i matchen igen. Första vinsten var ett faktum och steg 5 var nu igång på riktigt.

Matchens lirare i Årsta: Tilda Jonsén

Skuru IK - Årsta AIK HF

Resultat 17-21

Skuru är välbekant motstånd för Årsta, de möts frekvent i både seriespel, turneringar och inte minst har det anordnat gemensamma träningar tack vare en god kontakt mellan spelarna och tränarna. Nervositeten i denna match var som bortblåst och efter sex spelade minuter ledde Årsta med 1-7. Skuru jobbade sig dock in i matchen med halvtidsresultat 9-13, fördel Årsta. Skuru kom inte närmare än 16-17 med åtta minuter kvar att spela av matchen. Fredagen summerades med 2/2 vinster och nöjda supportar fick ladda upp för dag två i Uppsala.

Matchens lirare i Årsta: Märta Asplund

Årsta AIK HF - Skövde HF Röd

Resultat 25-20

Att Årsta skulle ta sig till semifinal var redan klart, det som återstod nu var att spela om en första eller andra plats i gruppen. Årsta spelade runt med alla spelare och fick med sig både kontringsmål, straffmål och genombrottsmål. Skövde satte emot med ett skytte utifrån vilket försvårade det en aning i försvarsspelet men med 10 olika målgörare i Årsta kunde laget ta ytterligare två poäng och kamma hem en första plats i gruppspelet.

Matchens lirare i Årsta: Matilda Strand

Semifinal

Årsta AIK HF - Höörs HK H 65

Resultat 19-14

Årsta inledde i ett flygande tempo med ledning 7-1 efter nio spelade minuter i första halvlek. Efter utbildnings time-outen revanscherade sig Höör en aning och halvtisdsreultatet stod skrivet till 9-5 fördel Årsta. Kanske är det den rutin från en mängd turneringar, coachningen från bänken eller viljan att vilja spela en USM final som gjorde att Årsta aldrig släppte greppet i andra halvlek, tjejerna hade bestämt sig för att vinna. Ledning med 19-11 med två minuter kvar att spela och finalen var i sikte. Slutresultatet skrevs till 19-14 och Årsta var i final i USM steg 5 för första gången någonsin.

Matchens lirare i Årsta: Fanny Koskinen

Final

Lödde Vikings HK - Årsta AIK HF

Resultat 21-16

Till finalmatchen hade Årstas klack utrustat sig med ytterligare publik och inte minst en megafon. Under helgen hade en mängd med tillresta Årsta supporters följt laget på plats i Uppsala och både trummat, klappat och hejat på tjejerna - väl i finalen fylldes klacken på ytterligare och det var en het match även mellan de olika supporter sidorna. Med en häftig inramning på finalen, först uppvärmning på plats i hallen med påhejande supporters, intågande med en fyrverkeriliknande show och nationalsången var det nu dags för Årsta att ta sig an Lödde för andra gången denna helg.

Återigen tog Årsta greppet i början av matchen och ledde med 8-2 när utbildnings time-outen togs. Lödde ville dock inte vara sämre och började efter time-outen att producera mål och göra det svårare för Årsta att göra detsamma, halvtidsresultat 7-10. I andra halvlek startade Lödde starkt precis som de avslutat den första halvleken och reducerade med två snabba mål, ställning 9-10. Men Årsta svarade svarade med 5 snabba mål i rad. Klacken eldade på tjejerna och Andrea Forsgren punkterade matchen när hon på straff satte 19-14 med 2,5 min kvar att spela av matchen. Lödde kunde inte rå på Årsta och med slutresultatet 21-16 var Årsta AIK HF F14 Svenska Mästare i Gjensidige USM steg 5.

Matchens lirare i Årsta: Andrea Forsgren

Individuella priser

Pris till bästa målvakt, försvarsspelare och anfallsspelare utseddes under helgen av förbundskapterna för F06/07 landslaget med bland annat Frenne Båverud, som även var prisutdelare tillsammans med Jennie Linnell. Årsta fick ta emot två stycken av priserna:

Bästa målvakt: Fanny Koskinen

Bästa försvarsspelare: Tilda Jonsén

Ytterligare ska tränarna i laget prisas för det gedigna arbetet som de har gjort kring laget, från bollskolan till guld i USM med Mikael Vesterlund, Per Jonsén, Mårten Asplund, Conny Forsgren samt även Tomas Ryde som huvudcoach under USM.

Stort grattis alla spelare, ledare och supporters runt om i laget - imorgon ser vi till alla vara i Sjöstadshallen på Årstadagen för att hylla bland annat USM GULDET!

2024-04-10 15:05
ÅRSTADAGEN 1 MAJ 20242024-04-02 11:44
2024-03-26 20:28
Lycka till F14!2024-02-03 10:08
Hallbybollen 20242024-01-14 11:16
F16 till Norden Cup2023-12-18 14:19